bij overlijden

dag en nacht:

06 13 57 82 51

Liefde, tijd en dood

Geloof, hoop en liefde waren de sleutelwoorden de ik van huis uit meekreeg. Nieuwe tijden
geven nieuwe kansen en als je dan met je geliefde naar de bioscoop gaat om wat meer quality time met elkaar door te brengen, kan het zijn dat je zomaar nieuwe inzichten krijgt, puur door de boodschap van een film met een geweldige cast.

Liefde, het enige woord dat echt belangrijk is blijkbaar, want het komt altijd terug in nieuwe levenswijsheden en zeg nou zelf, wat is er nou werkelijk belangrijker dan liefde?

Zonder liefde is er geen bestaan. Het klinkt cliché, maar het is een waarheid waar je niet omheen kunt. Het belangrijkste is natuurlijk liefde voor jezelf, je eigen lichaam en je eigen geest. Waarom anders staan wij elk jaar weer op 1 januari voor de keuze wat te doen in het nieuwe jaar? Nieuwe inzichten geven nieuwe kansen.

Tijd, een kostbaar bezit

Hoeveel tijd wordt ons gegund om alles uit het leven te halen wat erin zit? Hoe mooi zou het zijn om aan het einde van je leven terug te kunnen kijken op een voltooid leven met al zijn ups en downs, waarin je elk jaar weer opnieuw die stap hebt gezet om met liefde te zorgen voor lijf en ledematen en alle mensen om je heen die belangrijk voor je zijn. Uiteindelijk gaat het om dat ene streepje tussen je geboortedatum en je sterfdatum, ooit uitgedrukt in een mooi gedicht, genaamd ‘The Dash’ van Linda Ellis.

Een nieuw jaar, nieuwe kansen en uitgerekend in deze tijd van het jaar de behoefte om te
relativeren, te overdenken en er dan in de lente weer voor te gaan! Elk jaar weer die nieuwe kans om aan onszelf te werken!

Het maakt niet uit hoeveel we bezitten, de auto’s, het huis, het geld. Het gaat erom hoe we leven en hoe we liefhebben en hoe we met onze tijd omgaan. Zijn er dingen die we graag willen veranderen? Je weet maar nooit hoe lang je hiervoor de tijd krijgt. Hopelijk krijgen we de gelegenheid om stil te staan bij wat echt belangrijk is in het leven en hoe we liefde kunnen geven aan onszelf en anderen. Het zou zo mooi zijn om vaker tot 10 te tellen en onze dankbaarheid te tonen voor wat zo vanzelfsprekend lijkt.

Als we elkaar met respect behandelen en vaker lachen, zou het leven zo mooi kunnen zijn!

En als dan ooit die dag komt…

Eens gebeurt het onvermijdelijke. Op een dag komt hij: de dood. Zoals wij elk jaar opnieuw weer onze schouders onder het nieuwe jaar zetten en ons leven willen verbeteren en dat waarschijnlijk elk jaar weer anders doen met nieuwe inzichten, verandert ook de manier waarop wij tegen de dood aan kijken.

Wij nemen afscheid van uitvaarttradities. Meer dan de helft van de mensen geeft aan het
stemmige zwart en grijs van de rouwkleding en –kaart liever te vervangen voor gekleurde varianten. Wanneer men voor de keuze staat, wil een ruime meerderheid liever een borrel dan koffie met cake en liever vrolijke muziek dan droevige muziek.

Om ervoor te zorgen dat het afscheid past bij ieders persoonlijke wensen, is het nodig dat
mensen hun uitvaartwensen bespreken met hun naasten en vastleggen.

Met liefde voor elkaar, de tijd nemen om stil te staan bij de dood.